saker att göra i uppsala: blodgivning

På Aftonbladetbloggen har folk påpekat att vi skriver för lite om vad som händer här i stan, den har ju ändå namnet Uppsalabloggen så det kanske är lite falsk marknadsföring. Till vårt försvar kan vi i alla fall säga att vi aldrig lovat att skriva om Uppsala, när vi blev uppraggade av Sigge Eklund blev vi uppmanade att fortsätta som vi gjort på ynka bloggen, vilket innebär en hel massa onödigheter och lite partybilder. Typ.

Men nu i sommar har vi haft lite bloggtorka och varit extra tråkiga, så ia kom med en strålande idé om en bildblogg om vad man kan hitta på i Muppsala/Supsala/Nuppsala/insert valfritt smeknamn.


En mycket bra sak man kan göra för mänskligheten inte bara i Uppsala utan även på typ alla andra ställen är att ge bort några deciliter blod till såna som behöver det bättre. Vårt första Uppsalatips blir alltså blodgivning. Utmärkt att passa på om du är här i sommar, massa studenter är bortresta och de blir överlyckliga över ditt blod (så länge du inte har injicerat nåt, åkt till konstiga länder eller samlagat med nån ny typ) och du får dessutom en finfin present.

Det är här det händer, ingång 62 på Akademiska Sjukhuset...skylten ovanför dörren ger mycket korrekt information.


Vi har inga bildbevis på själva blodtappningen, det kändes lite skumt att dra fram kameran när man ligger i konstiga vinklar på en brits. Men Ia slog visst något slags hastighetsrekord i blodtappning, grattis till henne! Jag klarade i alla fall av att inte drabbas av akut yrsel denna gång, fast då blir man även mindre uppassad på...

Efteråt får man fika och mackor. Till exempel supergoda renklämmor. Jag ser dock ut som om jag är mer sugen på att tugga i mig min saftmugg...


Dessutom får man ett snyggt bandage så det ser ut som om det är riktigt synd om en!



Efter blodgivningen tog vi en promenad på kyrkogården (en annan trevlig grej man kan göra, kyrkogårdar är mysiga att promenera på...så länge man inte är spökrädd och klockan är typ tolv på natten) och tittade på gravstenar. Den absolut tuffaste gravstenen var denna:

Hon var tjej (om nu inte Elsa var manligt på den tiden, vi blev nästan lite misstänksamma), juris doctor och levde på 1800-talet. Dessutom har hon en jättestor gravsten! Till skillnad från de flesta andra av kvinnligt kön som bara står med under sina män och utan någon fin titel...


Med Uppsalahälsningar


Helga (och Ia)


Robyn - Jack U Off
mkt rolig robyn-låt där hon erbjuder sina tjänster...


Kommentarer
Postat av: apotekstant

Elsa Eschelsson hör till de kvinnliga pionjärerna både bland forskare och jurister. Hon var den enda kvinnan som studerade juridik under 1800-talet och den andra kvinnan som disputerade vid Uppsala universitet. Hon disputerade i maj 1897, fjorton år efter historikern Ellen Fries ? den första kvinnliga doktorn i hela Norden. Elsa Eschelsson utnämndes snart till docent i civilrätt, publicerade flera skrifter och undervisade studenter. Men hon kämpade i motvind och nådde aldrig sitt mål ? att bli professor i civilrätt. Som första ordförande i Akademiskt bildade kvinnors förening förde hon en hård kamp för jämställdhet mellan kvinnliga och manliga akademiker.

2007-07-18 @ 08:35:22
Postat av: ia och helga

det var det värsta! coolt! hon är vår nya idol. eh.. råkade du bara ha denna info i huvudet eller har du researchat?

Postat av: ovan nämnda tant

jag skrev in "Elsa Eschelsson" i fältet för fritextsökning på www.uu.se, inte svårare än så.
puss på er sötisar!

2007-07-19 @ 08:28:02
Postat av: Syster Dyster

Jag har läst om henne, Elsa. Tuff kvinna. Jag hade förmodligen stått på en liten rad nedan någon man som fått mig att dö i barnsängen.. el nåt.

2007-07-20 @ 18:48:24
URL: http://www.villduvetavadagvet.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback