språkförtydligande

Bloggskribenterna använder sig i stor utsträckning av ordet ynka, som enligt Nationalencyklopedin definieras som:
1ynk`a adj., ingen böjning
• påfallande obetydlig: en ~ liten kopp kaffe; det ~ lilla som står i broschyren
BET.NYANS: ibl. äv. enstaka: laget tog bara en ~ poäng i slutspelet

Vi har utvidgad begreppet och använder oss av ynka i många sammanhang, bland annat i betydelsen liten ("indiekille med ynka rumpa"), billig ("fyndade en pälsmössa på myrorna för det ynka priset av 20 kronor") samt dålig ("han uppvisade ett ynka beteende"). Vi hävdar också att man visst kan böja ordet, exempelvis då man säger "det var lite i ynkaste laget".

Motsatsen till ynka är naturligtvis oynka. Det används på samma sätt och kan ha en negativ betydelse som i exemplet "snygga kläder, men till oynka priser!"  eller mer positiv då man talar om beteende: "varför finns inga normala killar som beter sig oynka?".

Andra varianter som utgår från ynka är det gnälliga utropet ynk! som dessutom på grund av en felskrivning på msn utvidgats till pynk. Jag trodde bara det var i romaner från 1700-talet man läste det ibland väldigt användbara ordet  ynkedom, men i dagens DN hittade jag det i en insändare om onsdagens trafikkaos ("Det är en ynkedom och inkompetens utan like att man inte ens kan hålla E4 och Essingeleden halkfria."). Slutligen är "allt är ynklyst!" en användbar fras då man tycker det hänt alldeles för mycket tråkiga och jobbiga saker på sistone, det motsvarar ungefär "life's a bitch and then you die". 

(hihi, när man bildsöker på ordet ynka på google får man bland annat upp några bilder från vår blogg, ett par bilder på en ynka lampfot från IKEA, samt en bild på lycklig familjefar med bildtext "en ynka öl kan ge ångest".)

/Helga, som nu ska läsa några ynka sidor om interpersonell teori och sedan ta sig ner på stan.

Weezer - This is such a pity

jag vet att jag tipsat om denna låt förut, men den passar bra in på temat då vi faktiskt hävdar att en korrekt översättning av "this is such a pity" i det här fallet är "det här är så ynka".


Kommentarer
Postat av: ia

så riktigt oynka bra att du tagit itu med detta! ynka måste utredas!

2006-11-03 @ 10:49:02
Postat av: Kech

Psst; Mami fann ner blogg genom att på google söka på Ia och Helga.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback