..och så lite böcker också

De senaste dagarna har jag läst en hel del. Väldigt praktiskt att läsa tunna alternativt lättlästa böcker (på svenska!) som går fort, då hinner man ju med fler och får fler kultur-och bildningspoäng.

Först var det Den unge Werthers lidanden, en riktig klassiker alltså. Den var bra, faktiskt (trodde inte jag skulle gilla den alls efter att ha läst några sidor). Överdrivet romantisk-sorglig större delen av tiden (man får lust att säga till huvudpersonen att skärpa ihop sig och gå vidare med sitt liv!), men ändå ett bra porträtt av en intressant (och tragisk) person. Häftigt när man tänker på att den faktiskt är skriven på 1700-talet och hur mycket (särskilt känslor och tankar om psyket och sånt) som ändå är sig likt idag. Språket var inte alltför svårbegripligt och jag lärde mig det nya ordet ynkedom, vad mer kan man begära?

Sen kände jag för något lite mer lättläst (hade ju faktiskt läst två klassiker på rad, vilket är mer än jag brukar ta mig igenom på minst ett år annars), även om det boken berörde på sätt och vis var ännu värre än Werthers berömda självmord. Hittade Jag väljer livet  av  Sabine Dardenne, en av de tjejer som var kidnappade hos den belgiska pedofilen och seriemördaren Marc Dutroux där hon blev inspärrad och utsatt för massa obehagliga grejer. Hemsk, men ändå intressant.

Och nu håller jag på med en bok som jag hittade i bokhyllan här hemma: Åka buss med min syster av Rachel Simon. Författaren skriver om hur hon följer med sin utvecklingsstörda syster på det hon sysslar med om dagarna: att åka buss runtomkring i staden. Riktigt bra är den och jag småskrattar och är gråtfärdig omvartannat. Systern beskrivs på ett så fint sätt och jag känner igen henne i så många människor, både mentalt funktionshindrade och "normalbegåvade". Ska fortsätta med att läsa den nu. Har kommit på att jag oftast tycker väldigt bra om biografier, ska nog börja leta på de hyllorna nästa gång jag besöker ett bibliotek i stället för att bara kolla Hc och Vl-hyllorna (spykiatri). Upptäckte när jag jobbade i början på sommaren att det finns så sjukt mycket biografier. För att citera den yngsta och jobbigaste sommarjobbarkillen: "Jag ska skriva en biografi om hur mycket jag hatar att ställa upp alla dessa jävla biografier".


/Helga, som inte hatar biografier (åtminstone inte alla..)


Kommentarer
Postat av: ia

ynkedom!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback